torstai 6. syyskuuta 2012

Julmuja, turuja ja balladi hiipumattomasta rakkaudesta



Voimaa taiteesta -hanke pilotoi taiteen soveltavien menetelmien käyttöä hyvinvointialalla. Yksi piloteista oli Kulttuuriosuuskunta Uulun Laulunloihtijat-työpaja, jota toteutettiin viidessä ikäihmisten palvelukeskuksessa.

- Uskomme, että kaikki ihmiset ovat musikaalisia ja kaikilla on oikeus olla mukana luovissa prosesseissa. Laulunloihtimisen tavoitteena on tuottaa hyvinvointia laittamalla osallistujat luovaan työhön, sanoittamaan ja säveltämään omia lauluja, etnomusikologi, yrittäjä Joonas Keskinen Uulusta selvittää.

Pilotissa Uulu testasi ja kehitti työpajan toimintamallia. – Ensimmäinen askel oli tunnelman vapauttaminen. Alussa ennakkoasenteet ovat yleensä kovat. Ihmiset eivät välttämättä tiedosta omaa musiikillista osaamistaan, vaikka jokainen on varmasti puhaltanut pilliin, helistänyt helistintä tai taputtanut rytmissä käsiään. Tämän vuoksi alkusoittomme työpajoissa olikin improvisaatioharjoitus, äänimaiseman luonti vanhoilla suomalaisilla paimensoittimilla, kuten julmuilla, pärrillä, rapallalleilla, tuohitorvilla ja pajupilleillä. Yhteinen musisointi rentouttaa, toisella tapaamiskerralla voitiinkin ryhtyä jo tekemään laulua, Keskinen sanoo.


Laulun tekeminen alkaa sanoituksesta. Seuraava vaihe on kappaleen tunnelman ja tyylin valinta, onko luontevin rytmi tango, valssi tai jotain muuta. Keskisen mukaan pilotissa kaikki viisi ryhmää saivat aikaiseksi hienoa lyriikkaa.

- Lyriikan kirjoittaminen ikäihmisten kanssa eteni vauhdilla, sillä koettuja tarinoita oli paljon. Tarinoista oli helppo muokata lauluja, vaikka versioita tuli usein kolme ja neljäkin.

Melodia ja soinnutus ovat ohjaajan kannalta prosessin haastavin työvaihe.

– Nämäkin olisi ollut hyvä tehdä yhdessä ryhmän kanssa, mutta aika ei riittänyt. Tarkoituksemmehan on mahdollisuuksien mukaan häivyttää itsemme luovasta prosessista ja keskittyä vain inspiroimaan ihmisiä musiikin tekemiseen, Keskinen sanoo.

Kun sanat ja melodia olivat valmiit, sitten tietysti laulettiin: ”Ei rakkaus koskaan hiivu, se vain vaihtaa omistajaa...”. Kaikkien viiden ryhmän laulut, kaksi valssia, tango, iskelmä ja jopa yksi hip hop -kappalekin, harjoiteltiin kevään 2012 aikana äänityskuntoon ja äänitettiin.

Mihin sävellajiin Laulunloihtijat-prosessi pilotin aikana asettui? Onko tulos markkinakelpoinen ja toiminta kannattavaa?

– On. Malli toimii muillekin ryhmille kuin vanhuksille ja yhteistyö jatkuu mm. Tampereen kaupungin kanssa. Uulu on yleishyödyllinen yritys, pyrimme tietysti kannattavaan toimintaan, mutta suuria voittoja emme tavoittele.

Tällä hetkellä Uulun toiminnan rahoituksesta noin neljännes on julkista rahaa. Keskinen näkee julkisen rahan saannin äärimmäisen tärkeänä tämän kaltaiselle toiminnalle, jossa toimintakenttä hyvinvointialan sekä taiteen ja kulttuurin rajapinnalla on vielä uusi.

– Julkinen rahoitus mahdollistaa riskittömämmän kokeilun ja tuotekehityksen ja tuottaa myös hyvää tutkimusmateriaalia. Mutta varmasti jatkossa alalle syntyy myös kasvuyrittäjyyttä.



Laulunloihtijoista kirjoitteli,

Ulla Vehmasaho
Luova Suomi
18.4.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti